Design
MTS 04 - 06 - 2010

Design After multiple reviews of my hometown project, both individually and with peers, it became obvious that my original design would not be fitting for my intent: a new public transportation system that would serve both the local area and the commuting population. In the 2010 Expo Center in Shanghai, China, designers proposed a combination plane and rail transportation ‘hub,’ where passengers could transfer between flight and train within the same building. I took this idea and scaled it down to a ‘hometown’ size, where the transfer would be between light rail (for commuters) and bus (for regional travel). Additionally, once I revisited my hometown site, I realized that it is both inherently symmetrical and radial. The original location I had chosen was not the best, so I adjusted the station on the site so that it would both terminate the main street as well as provide transition/throughway into the residential area. This thoroughfare then became the focal point, and I looked to the Champ du Mars, as well as the plan of Paris: the Champ du Mars is a major axis, while the city layout is radial. (Img 2) While Paris’ plan does not radiate from the Champ du Mars, it seems logical in the hometown project, that other shops and mixed-use buildings would extend from the main station, disguising the old, box retail/parking lot character in the vicinity. Another inspiration came from a much older source: Stonehenge. There, two concentric rings are formed by monolithic stone frames. However, the rings have the appearance of solidity due to their placement, and imply a wall, even though one does not actually exist. (Img 1) This might be an interesting method of screening the existing residential and commercial areas: arranging buildings and landscaping in such a way that they only allow for partial views, thus creating a sense of privacy for the residents.

HTML Comment Box is loading comments...