Design
EML 04 - 03 - 2010

Separated Spaces One of the primary concerns with my studio project is the separation of dismilar spaces. Because the project incorporates a variety of functions, the exterior, through material or form, should reflect each unique space. The complex is broken down into divisions: the first being the library branch which dominates the corner, and the office and residential portion. Therefore, the division between these two dissimilar parts will be emphasized through a fissure or break in the continuity of the building. This fissure, as noted previously, uses light, cascading along its two surfaces, to draw in visitors. It is here in the negative space between the library and the residential portion that the entrances will be located. The exterior walls creating this space are angled to catch the daylight. In addition, they extend past the envelope, celebrating the point of division between the built and the unbuilt. However, an overall continuity between the various functions should be maintained. A mesh surface flanks the two primary division walls. The mesh is used to bridge the gap of dissimilar forms while still keeping their presence. In addition, the mesh will act as a base for vine plantings. The overlapping of two layers of mesh and a layer of green life create a dynamic surface. Inspired by Nouvell's early arts museum and the Eiffel Tower (right) itself, the surface changes and augments the visitor's perception of the entrance sequence.

HTML Comment Box is loading comments...